top of page
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Φύση

Διαδρομή Συκή - Νεοχώρι

Διαδρομή Συκή - Νεοχώρι

Προχωρώντας λίγες εκατοντάδες μέτρα στον περιφερειακό δρόμο του χωριού για την παραλία "Πανταζή Άμμος", στα αριστερά του μικρού Ναού του Αγίου Δημητρίου ξεκινά ο επαρχιακός δρόμος και το αρχαίο μονοπάτι για το χωριό Νεοχώρι. Καλοδιατηρημένο και σηματοδοτημένο με μέριμνα των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου

Γρανίτσα

Στα σύνορα των περιφερειών Συκής - Νεοχωρίου βρίσκεται η τοποθεσία Γρανίτσα. Πρόκειται για μία κατάφυτη ρεματιά η οποία ξεκινά από το γειτονικό χωριό κι εκβάλει στην παραλία Πανταζή Άμμος. Στην τοποθεσία παλαιότερα υπήρχε μία πέτρινη όμορφη βρύση και ένας παραδοσιακός νερόμυλος που δυστυχώς σήμερα μας έχουν σωθεί μόνο ερείπια τους. Κατά τα αρχαία χρόνια εδώ κρύφτηκαν κάτοικοι του χωριού λόγω των πειρατικών και ληστρικών επιδρομών του 14ου αιώνα. Το άφθονο νερό της Γρανίτσας οδήγησε στην κατασκευή γεώτρησης και στην οργάνωση του σύγχρονου δικτύου ύδρευσης που χρησιμοποιεί το χωριό ως σήμερα.

Διαδρομή Συκή - Ξινόβρυση

P1010793.JPG

Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου ξεκινώντας από τη διασταύρωση για την παραλία Ποτόκι, στα δεξιά αρχίζει χωματόδρομος και το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τη Συκή με την Ξινόβρυση. Το μονοπάτι είναι καλά διατηρημένο και σηματοδοτημένο από τους Φίλους των Καλντεριμιών Ν. Πηλίου.

Ρεματιά Μπουρμπουλίθρας

Βρίσκεται στο μέσο Συκής - Ξινόβρυσης και αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωριών με μεγάλη ιστορία και πυκνή βλάστηση. Από τα αρχαία χρόνια υπολογίζεται πως σε αυτό το σημείο υπήρχε μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα, απρόσκοπτη ως τις μέρες μας. Κατά τον προηγούμενο αιώνα οι Συκιώτες έζησαν και δούλεψαν στους χώρους γύρω από τη ρεματιά, η οποίοι είναι γεμάτοι με ελαιώνες και ερείπια παλαιών καλυβιών και οικημάτων. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι του χωριού κατέφυγαν εδώ για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής. Μέσα στη ρεματιά υπάρχει το πρωτότυπο μνημείο του Σταυρού που στήθηκε προς τιμήν 13 Ελλήνων εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς την 27η Μαρτίου 1944, ενώ στις όχθες της παραμένουν τα ερείπια από πεζούλια, μπαχτσέδες και μποστάνια που διατηρούσαν οι κάτοικοι έως και πρόσφατα. Μέσω των κατευθυντήριων σημάτων μπορείτε εύκολα να βρεθείτε στην περιοχή πεζοί ή και με όχημα μέχρι ένα σημείο.

Ρεματιά της παραλίας Ποτόκι

Βρίσκεται στην είσοδο της Παραλίας Ποτόκι, κοντά στη θάλασσα, σε ένα φανταστικό τοπίο, πνιγμένη στο πράσινο και είναι το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς αφήνοντας τον αυτοκινητόδρομο. Στο χαμηλό σημείο της υπάρχει μία πηγή η οποία αναβλύζει διαυγές και ολοκάθαρο νερό, χειμώνα και καλοκαίρι. Το νερό της πηγής δημιουργεί ένα μικρό αλλά πανέμορφο ποταμάκι που πρέπει να το διασχίσεις για να φτάσεις σε αυτή. Γύρω από τη ρεματιά σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν μποστάνια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα πότιζαν με το νερό της πηγής. Στη ρεματιά μπορεί επίσης να βρεθεί κάποιος και με τα πόδια από το χωριό, ακολουθώντας το μονοπάτι Συκής - Ξινόβρυσης. Στην τελευταία διασταύρωση του μονοπατιού στρίβετε αριστερά και εισέρχεστε στη ρεματιά του Ποτοκίου, η οποία είναι ουσιαστικά μία διακλάδωση που κάνει το ρέμα της Μπουρμπουλίθρας. Είναι ένα αξιοθέατο του χωριού μας που δημιουργεί δέος σε κάθε επισκέπτη του.

Λόφος Παλαιού Υδραγωγείου

Ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να "βολτάρει" κάνεις στο χωριό και να γευτεί τη φύση αλλά και μια απίστευτη θέα, είναι ο λόφος του Παλαιού Υδραγωγείου, γνωστός και ως λόφος του "Όχι". Βρίσκεται Βόρεια του χωριού, πάνω από το δρόμο που οδηγεί στην παραλία Πανταζή Άμμος. Ο επισκέπτης μπορεί να αγναντεύει το Αιγαίο στα Ανατολικά, έχοντας απέναντι του έναν ορίζοντα από τα παράλια της Χαλκιδικής στα βόρεια, τις Σποράδες και τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος κι Αλόννησος, τα Ποτιστικά, έως τα βόρεια παράλια της Εύβοιας στα Νοτιοανατολικά. Σε ημέρα με καθαρή ατμόσφαιρα, στα διαφαίνεται με μεγάλη ευκρίνεια ο "Άθως", στο Άγιο Όρος. Προς τα νότια δεσπόζει το χωριό, με τα πλατάνια της πλατείας και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να είναι τα σημεία αναφοράς μίας ανυπέρβλητης εικόνας, η οποία καταλήγει στα δυτικά με το μάτι να αντικρίζει τις παρυφές του Πηλίου και τα χωριά Βυζίτσα και Μηλιές.

  • Facebook
  • YouTube
png final_edited.png
bottom of page